200 jaar geleden werd Florence Nightingale geboren, grondlegger van moderne verpleegkunde en nu verbazend actueel…

De titel die Luc De Munck , Kristien Bonneure voor het het VRT nieuws gebruikt slaat de nagel op de kop.

Florence Nightingale was een bevlogen, fiere durver maar daarnaast had ze respect voor andere revolutionaire individuen zoals 1 van de eerste zorgchefs Alexis Soyer.

En net zoals Florence of iemand anders niet zo “maar” een verpleegkundige is zijn wij ook niet “maar” chefs wij zijn zorgchefs die ook in deze dagen zich blijvend inzetten voor patiënten, bewoners en collega’s.

Wat geschiedenis

De bronafbeelding bekijken

Alexis Benoit Soyer was de jongste zoon van Emery Roch Alexis Soyer, een kruidenier, en zijn vrouw Marie Chamberlan.Soyer volgde een opleiding tot kok en werkte van 1821-1830 in vele keukens in Frankrijk, waar zijn vaardigheden als kok goed werden erkend.

In 1830 verhuisde Soyer naar Groot-Brittannië waar hij werk aanvaardde in de Londense keuken van de hertog van Cambridge. In 1837 werd hij benoemd tot chef-kok van de Reform Club in Londen, waar hij op de dag van haar kroning het ontbijt voor koningin Victoria en haar gasten bereidde.In februari 1847 schreef Soyer brieven aan de openbare pers over de hongersnood in Ierland, en in april werd hij door de regering aangesteld om naar Dublin te gaan, waar hij keukens bouwde en opende waar hij soep en vlees verkocht voor de helft van de gebruikelijke kosten. Daar publiceerde hij een boek van zes cent, Soyer’s Charitable Cookery, dat een deel van de opbrengst aan verschillende goede doelen schonk.

Zijn tijd in Ierland resulteerde in de uitvinding van de reizende kachel van Soyer.

De kachel is ontworpen om draagbaar en lichtgewicht te zijn en was handig bij het werken op afgelegen locaties zoals veldhospitaals, waar een gemakkelijk transporteerbaar kook- of verwarmingsmiddel nodig is. In 1849 begon hij zijn kachel op de markt te brengen, die zeer succesvol bleek te zijn.Op 2 februari 1855 schreef hij aan The Times en bood aan om op eigen kosten naar de Krim te gaan om het koken voor het leger daar te ondersteunen.

Hij begon met het herzien van de dieetbladen voor de ziekenhuizen in Scutari en Constantinopel en gebruikte zijn kachel om voedsel te bereiden.

In twee bezoeken aan Balaclava reorganiseerden hij, Florence Nightingale en de medische staf de ziekenhuizen en begon hij ook te koken voor de vierde divisie van het leger.

Slot

Kort door de bocht zijn dit de eerste zorgkeukens die geboren zijn dankzij Florence en Alexis.

De kennis van zorg en voeding samen te bundelen door individuen die uitblinken in hun domein is wat dit zo een sterk duo maakt en wat we meer zouden moeten doen .


Bron1 : https://www.florence-nightingale.co.uk/alexis-soyer/
Bron2:https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/11/200-jaar-geleden-werd-florence-nightingale-geboren-oermoeder-va/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: