
Bijna 1 op de 10 mensen in de wereld – worden ziek na het eten van besmet voedsel en hiervan sterven elk jaar 420.000. Kinderen onder de 5 jaar dragen 40% van de door voedsel overgedragen ziektelast, met jaarlijks 125.000 sterfgevallen.
Deze cijfers zijn niets minder dan verontrustend.
In 2018 scoorde de Belgische ziekenhuizen 58,7% gunstig bij de controle van het FAVV (dat wil zeggen 41,3% niet gunstig) en in de rusthuizen scoren we 69,8% gunstig (dus 30,2% niet gunstig)
Waarvan : 5,5% gaat naar gebrekkige persoonlijke hygiëne en/of het dragen van ongeschikte of vuile kledij, 5.1% voor het niet respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koude keten , 4,9% is voor onvoldoende netheid van oppervlakten die in contact komen met levensmiddelen en ja 4.2% is voor de aanwezigheid van bedorven levensmiddelen of levensmiddelen waarvan de consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie .
En dit is in “veilige” omgeving hoe zit het met onze ouderen die vergeten hun koelkast dicht te doen? Die duidelijk bedorven vlees gaan invriezen in de plaats van weggooien puur uit verstrooidheid om het daarna klaar te maken voor kleinkinderen (echt meegemaakt gelukkig hadden we het door voor consumptie) wie kijkt deze na ?
Zoals de WHO zegt : Food safety, everyone’s business
Voedselveiligheid, voeding en voedselzekerheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onveilig voedsel zorgt voor een vicieuze cirkel van ziekte en ondervoeding, vooral bij zuigelingen, jonge kinderen, ouderen en zieken .
Iedereen heeft hier een verantwoordelijkheid in en deze begint zoals bij alles eerst bij jezelf.
Bronnen :
https://www.who.int/news-room/campaigns/world-food-safety-day/2020
http://www.favv-afsca.be/activiteitenverslag/2018/inspecties/horecagrootkeukens/
https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/food-safety