Vlaamse en Nederlandse experten slaan de handen in elkaar.

Op 4 februari 2022 is het Wereldkankerdag.

Dan gaat ook de onderzoeks- en implementatiegroep Vlaanderen – Nederland rond “Smaak- & Slikstoornissen bij Patiënten met Kanker” van start met een uniform gestandaardiseerde en wetenschappelijk onderbouwde aanpak van smaaksturing.

Tot zeventig procent van de mensen die behandeld worden met chemo krijgt te maken met een verstoring van hun smaakwaarneming. Hierdoor wordt eten niet meer als lekker ervaren en kunnen ze slechter gaan eten, ernstig vermageren en ondervoed geraken.

Dit kankergerelateerd gewichts- en spierverlies is geassocieerd met verminderde overlevingskansen, met een slechtere kwaliteit van leven en een minder goed verdragen van chemotherapie.

Door gebruik te maken van selectieve smaaksturing (gepersonaliseerde recepten van brood en gerechten) bieden smaakcentra o.l.v. speciaal opgeleide chefs oplossingen op maat aan voor smaakproblemen tijdens of na een oncologische behandeling.

Een multidisciplinaire onderzoeks- en implementatiegroep die bestaat uit artsen, wetenschappers, ingenieurs, verpleegkundigen, diëtisten en chefs gastro-engineering uit Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar en willen vaststellen in welke mate de gepersonaliseerde recepten een invloed hebben op de individuele smaakbeleving van de patiënt en op de algemene levenskwaliteit.

Patiënten met smaakafwijkingen door chemotherapie kunnen zich GRATIS laten bijstaan in ziekenhuizen en smaakcentra (*) in Vlaanderen en in Nederland.

Met dank aan het Nationaal Fonds Tegen Kanker uit Amsterdam, Stichting tegen Kanker België, Three Rivers FoodDelta en farmaceutische bedrijven.

(*) Deelnemende ziekenhuizen: AZ Delta Roeselare – AZ Voorkempen Malle – O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem – UZA Antwerpen

Opstartende ziekenhuizen: UZ Gent

Voorbereidende fase: AMC Amsterdam – AZ Maria Middelares Gent – Beatrixziekenhuis Gorinchem – Catharina Ziekenhuis Eindhoven – HeiligHartziekenhuis Lier – Ikazia Ziekenhuis Rotterdam – Isala Ziekenhuis Zwolle – IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel – Meander Medisch Centrum Amersfoort – UMC Groningen

Smaakcentra: ScCAVDS Grave – ScCFrankeland Schiedam –– ScCLET Zwijndrecht- ScCS2 Malle

Contactgegevens:

Vlaanderen: Lobke Van den Wijngaert – v.d.wijngaertlobke@primaryfoodcare.com – 0032472044982

Nederland: Eric van Reenen – 0031621468815

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: