Pers en Televisie

“Dankbaarheid kan slechts voortkomen uit opgewekt innerlijk leven en uit een zekere vatbaarheid voor liefde.”

Pers artikels

Uitgelicht

Deze week in NINA 🧡

Antwerpse ziekenhuizen bieden gratis ‘smaaksturing’ aan voor kankerpatiënten:

MA 03 feb 2022

“Belangrijk voor levenskwaliteit en herstel”’

Lekker Smaak verloren door chemo?

woe 29 sep 2021

Lieve krijgt als eerste patiënte haar eigen ‘oncobrood’.

“Als je smaak en geur het laten afweten”

vrij 21 mei 2021

Smaak- en geurverlies staan sinds covid-19 volop in de belangstelling. Wanneer deze zintuigen je in de steek laten, is de impact groot. Via smaaksturing kan je het opnieuw laten prikkelen in je mond.

Gecheckt door Britt Van Marsenille: ‘De roze wolk is stom’

MA 18 jan 2021

Zelf vond ik een item uit de laatste aflevering het beste dat ik ooit voor ‘Factcheckers’ heb gedaan. 

Lekker eten voor mensen zonder geur en vier andere voorspellingen over eten en drinken in 2021

do 17 dec 2020

We gaan meer koken voor mensen zonder smaak. 

“Abrikozen met knoflook bleek hét recept”

do 17 dec 2020

Deze keukentrucs helpen individueel Covid-patiënten die geur en smaak verloren.

Je eet alleen nog om te overleven. Alle plezier is weg

do 17 dec 2020

Bij ongeveer de helft van de mensen die Covid-19 krijgen, vallen geur en smaak weg. 

‘Factcheckers’ zijn klaar om kijkers opnieuw portie waarheid te serveren

woe 02 dec 2020

Samen met chef Lobke heb ik oncobrood gebakken, brood speciaal gemaakt. 

The Brussels Times ( Engelstalig)

zo 29 nov 2020

First flavour treatment facility opens for Covid survivors

Vous avez perdu le goût à cause du covid ? Un “centre du goût” va ouvrir ses portes près d’Anvers

za 28 nov 2020

Door hen verschillende smaken in flesjes te laten proeven, leren we de patiënten weer lekker eten”, zegt chef gastro-engineering Lobke Van den Wijngaert bij Radio 2 Antwerpen.

DH Première en Belgique (Franstalig)

za 28 nov 2020

Première en Belgique, un “Centre du goût” ouvrira la semaine prochaine à Zwijndrecht, près d’Anvers pour les patients atteints du Covid ou d’un cancer.

La Libre ( Franstalig)

za 28 nov 2020

Toujours pas de goût suite au covid-19 ? Un centre spécialisé va ouvrir près d’Anvers pour apprendre à réapprécier la nourriture

Eerste smaakcentrum van ons land opent in Zwijndrecht: “Patiënten met smaakverlies weer lekker laten eten”

vrij 27 nov 2020

Door hen verschillende smaken in flesjes te laten proeven, leren we de patiënten weer lekker eten”, zegt chef gastro-engineering Lobke Van den Wijngaert bij Radio 2 Antwerpen.

Eerste smaakcentrum van België opent in Zwijndrecht

vrij 27 nov 2020

In Zwijndrecht gaat volgende week het eerste smaakcentrum van ons land open. Mensen met smaakverlies door chemotherapie of door Covid-19 kunnen er bij Lobke Van den Wijngaert (31) terecht om te leren wat ze wel nog kunnen proeven en hoe ze dat kunnen gebruiken om weer lékker te eten. Lobke is chef gastro-engineering, een jonge discipline die we steeds vaker gaan zien opduiken.

Smaaksturing voor kankerpatiënten blijkt ook te werken voor Covid-19

vrij 27 nov 2020

Het eerste Smaakcentrum consult & coaching (ScC) voor Covid-19 – en kankerpatiënten met geur- en smaakproblemen opent in Antwerpen. 

Smaakverlies door kanker groot probleem: ‘Ondervoeding ligt op de loer’

do 26 nov 2020

Kankerpatiënten hebben vaak te maken met het verlies van smaak. Door een chemokuur smaakt lasagne niet langer als lasagne, of brood als brood, maar als een bak grind, karton of naar metaal.

Lobke van den Wijngaert verenigt chefs

Sept 2020

Een zorgchef moet ieder jaar bijscholen. Wie dat
niet doet, loopt achter de feiten aan, want de
ontwikkelingen gaan snel, zegt Lobke van den
Wijngaert (30), voormalig zorgchef en onderzoeker
in Vlaanderen.

“Zorgchefs staan er vaak alleen voor”

jun 2020

Zorgchefs staan er binnen hun organisatie vaak alleen voor als het om voeding gaat. Daarom zouden ze contacten moeten onderhouden met collega’s van andere organisaties, zo blijkt uit een interview met Lobke van den Wijngaert in Uitblinkers 15.

Smaakverlies door kanker groot probleem: ‘Ondervoeding ligt op de loer’

do 14 nov 2019

Kankerpatiënten hebben vaak te maken met het verlies van smaak. Door een chemokuur smaakt lasagne niet langer als lasagne, of brood als brood, maar als een bak grind, karton of naar metaal.

Uitvinders Belgisch oncologisch voedsel steken grens over: na brood, ook pizza en tajine

do 04 jul 2019

De makers van ‘oncobrood’ – een smaakgestuurd brood op maat van kankerpatiënten die chemotherapie volgen – willen hun product wereldwijd op de kaart zetten. In samenwerking met internationale chefs worden nu smaakgestuurde pizza’s, tajines en traditionele Noorse broden gemaakt.

Na oncobrood nu ook Noors brood en pizza met smaakje voor kankerpatiënten

do 04 jul 2019

Na het speciale oncobrood voor kankerpatiënten hebben onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool nu ook speciale pizza, tajine en Noors brood ontwikkeld. De gerechten krijgen een speciale smaak toegevoegd volgens de zin van een kankerpatiënt zodat zij opnieuw smakelijk kunnen eten.

Uitvinders Belgisch oncologisch voedsel steken grens over

di 01 jan 2019

Wie in behandeling is voor kanker, verliest tijdelijk of onherroepelijk zijn smaak. Dat is niet onschuldig: eten wordt een smakeloze opgave, mensen gaan kleinere porties eten en zelfs maaltijden overslaan. Ze vermageren, verzwakken, raken soms depressief en hun gezondheid gaat erop achteruit. Het aangepaste oncobrood biedt soelaas omdat het kankerpatiënten opnieuw doet proeven en dus eten.

Uitvinders Belgisch oncologisch voedsel steken grens over: na brood, ook pizza en tajine

woe 19 dec 2018

Brood met citroen, gember of munt: voor de meeste mensen is het niet te eten, maar voor kankerpatiënten blijkt het een zegen. Onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool (Antwerpen) en het Center for Gastrology (Leuven) werkten de voorbije jaren aan ‘oncobrood’.

‘Oncobrood’ kan ondervoeding bij kankerpatiënten voorkomen

vr 05 okt 2018

Kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, blijven beter op gewicht als ze aangepast brood eten. Dat blijkt uit een pilootproject van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en Kom op tegen Kanker met 52 patiënten.

Video’s

Hugo (75) is een kerstmirakel: Na 15 jaar plots terug smaak

do 23 dec 2021

Vanmiddag trok de 75-jarige Hugo naar het smaakcentrum in Zwijndrecht, want daar waren ze maar al te benieuwd naar het kerstwonder uit Boom.

Video + tekst

Dans ce centre, on tente d’aider les patients à venir à bout de l’un des “très difficiles” symptômes du Covid

zo 02 mei 2021 

Video + tekst van La Libre (Franstalig)

Smaakverlies na corona? Lobke leert ex-patiënten opnieuw genieten

ma 24 jan 202

Dat één van de mogelijke symptomen bij covid smaakverlies is, dat is bekend. Maar bij heel wat mensen duurt het bijzonder lang voor die smaak terugkomt. Zij kunnen terecht bij Lobke Van den Wijngaert, een chef gastro-engineering.

Factcheckers laten chemopatiënten met smaak eten.

woe 27 jan 2021

Maar nu zouden onderzoekers een brood ontwikkeld hebben dat wel nog zou smaken als je chemo krijgt: oncobrood. En dat interesseerde Britt enorm. Ze zocht en vond twee kankerpatiënten, elk met een specifiek smaakprobleem. 

Video + tekst

“Oncobrood” kan ondervoeding bij kankerpatiënten voorkomen

vr 05 okt 2018 

Video + tekst van de VRT

Eerste Belgische smaakcentrum opent in Zwijndrecht

zo 27 nov 2020 

Een van de mogelijke symptomen van covid-19 is het verlies van smaak. En ook door chemotherapie kan je je smaak verliezen. Al wie er problemen mee heeft, kan vanaf volgende week terecht in Zwijndrecht.

Op de Franse zender

do 22 aug 2019 

Un pain spécial aide les patients en chimiothérapie

Video + tekst RTL INFO

“Oncobrood” kan ondervoeding bij kankerpatiënten voorkomen

vr 05 okt 2018 

Video + tekst van de VRT

Promo video Kom op Tegen Kanker

vr 05 okt 2018 

Gaat aangepast brood gewichtsverlies tegen bij chemotherapie?


Voeg een testimonial toe van iemand die je service waardeert. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin id arcu aliquet, elementum nisi quis, condimentum nibh. Donec hendrerit dui ut nisi tempor scelerisque.

Jan Janssens


Laten we samen iets moois opbouwen.

%d bloggers liken dit: