Pers en Televisie

Pes

Artikels

Smaakverlies door kanker groot probleem: ‘Ondervoeding ligt op de loer’

do 14 nov 2019

Kankerpatiënten hebben vaak te maken met het verlies van smaak. Door een chemokuur smaakt lasagne niet langer als lasagne, of brood als brood, maar als een bak grind, karton of naar metaal.

Uitvinders Belgisch oncologisch voedsel steken grens over: na brood, ook pizza en tajine

do 04 jul 2019

De makers van ‘oncobrood’ – een smaakgestuurd brood op maat van kankerpatiënten die chemotherapie volgen – willen hun product wereldwijd op de kaart zetten. In samenwerking met internationale chefs worden nu smaakgestuurde pizza’s, tajines en traditionele Noorse broden gemaakt.

Na oncobrood nu ook Noors brood en pizza met smaakje voor kankerpatiënten

do 04 jul 2019

Na het speciale oncobrood voor kankerpatiënten hebben onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool nu ook speciale pizza, tajine en Noors brood ontwikkeld. De gerechten krijgen een speciale smaak toegevoegd volgens de zin van een kankerpatiënt zodat zij opnieuw smakelijk kunnen eten.

Uitvinders Belgisch oncologisch voedsel steken grens over

di 01 jan 2019

Wie in behandeling is voor kanker, verliest tijdelijk of onherroepelijk zijn smaak. Dat is niet onschuldig: eten wordt een smakeloze opgave, mensen gaan kleinere porties eten en zelfs maaltijden overslaan. Ze vermageren, verzwakken, raken soms depressief en hun gezondheid gaat erop achteruit. Het aangepaste oncobrood biedt soelaas omdat het kankerpatiënten opnieuw doet proeven en dus eten.

Uitvinders Belgisch oncologisch voedsel steken grens over: na brood, ook pizza en tajine

woe 19 dec 2018

Brood met citroen, gember of munt: voor de meeste mensen is het niet te eten, maar voor kankerpatiënten blijkt het een zegen. Onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool (Antwerpen) en het Center for Gastrology (Leuven) werkten de voorbije jaren aan ‘oncobrood’.

‘Oncobrood’ kan ondervoeding bij kankerpatiënten voorkomen

vr 05 okt 2018

Kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, blijven beter op gewicht als ze aangepast brood eten. Dat blijkt uit een pilootproject van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en Kom op tegen Kanker met 52 patiënten.

Video’s

Hugo (75) is een kerstmirakel: Na 15 jaar plots terug smaak

do 23 dec 2021

Vanmiddag trok de 75-jarige Hugo naar het smaakcentrum in Zwijndrecht, want daar waren ze maar al te benieuwd naar het kerstwonder uit Boom.

Video + tekst

Dans ce centre, on tente d’aider les patients à venir à bout de l’un des “très difficiles” symptômes du Covid

zo 02 mei 2021 

Video + tekst van La Libre (Franstalig)

Smaakverlies na corona? Lobke leert ex-patiënten opnieuw genieten

ma 24 jan 202

Dat één van de mogelijke symptomen bij covid smaakverlies is, dat is bekend. Maar bij heel wat mensen duurt het bijzonder lang voor die smaak terugkomt. Zij kunnen terecht bij Lobke Van den Wijngaert, een chef gastro-engineering.

Factcheckers laten chemopatiënten met smaak eten.

woe 27 jan 2021

Maar nu zouden onderzoekers een brood ontwikkeld hebben dat wel nog zou smaken als je chemo krijgt: oncobrood. En dat interesseerde Britt enorm. Ze zocht en vond twee kankerpatiënten, elk met een specifiek smaakprobleem. 

Video + tekst

“Oncobrood” kan ondervoeding bij kankerpatiënten voorkomen

vr 05 okt 2018 

Video + tekst van de VRT

Eerste Belgische smaakcentrum opent in Zwijndrecht

zo 27 nov 2020 

Een van de mogelijke symptomen van covid-19 is het verlies van smaak. En ook door chemotherapie kan je je smaak verliezen. Al wie er problemen mee heeft, kan vanaf volgende week terecht in Zwijndrecht.

Op de Franse zender

do 22 aug 2019 

Un pain spécial aide les patients en chimiothérapie

Video + tekst RTL INFO

“Oncobrood” kan ondervoeding bij kankerpatiënten voorkomen

vr 05 okt 2018 

Video + tekst van de VRT

Promo video Kom op Tegen Kanker

vr 05 okt 2018 

Gaat aangepast brood gewichtsverlies tegen bij chemotherapie?

Podcasts%d bloggers liken dit: